Algemene informatie

De Wet open overheid (Woo) regelt dat je informatie van overheidsinstanties kunt opvragen, vinden en inzien. Op deze pagina lees je hoe je een Woo-verzoek indient en wat je daarbij van het West-Brabants Archief kunt verwachten. 

Woo-verzoek 

Iedereen kan bij het West-Brabants Archief een Woo-verzoek indienen. Hiermee vraag je om informatie openbaar te maken, die in documenten is vastgelegd. Bijvoorbeeld informatie over waarom en hoe een besluit is genomen. 

Je kunt een Woo-verzoek indienen door een e-mail te sturen naar

e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of

per post aan: West-Brabants Archief, Hofstraat 2b, 4611 TJ Bergen op Zoom

Voorwaarden Woo-verzoek

Het Woo-verzoek moet aan de volgende voorwaarden voldoen: 

1. je geeft aan dat het om een Woo-verzoek gaat;

2. in het Woo-verzoek geef je zo precies mogelijk aan waarover je informatie vraagt;

3. het verzoek gaat over informatie die in documenten is vastgelegd;

4. het verzoek gaat om informatie waar het West-Brabants Archief over beschikt;

5. de informatie moet te maken hebben met de publieke taak van het West-Brabants Archief (beleid of de voorbereiding of uitvoering daarvan);

6. je vermeldt jouw contactgegevens in het Woo-verzoek. 

De Woo-contactpersoon die je via bovengenoemd e-mailadres bereikt kan je eventueel helpen bij het indienen van jouw verzoek. De contactpersoon kan je ook informeren welke informatie beschikbaar is.

Reactietermijn

Je ontvangt uiterlijk binnen 4 weken een reactie op jouw Woo-verzoek. Het West-Brabants Archief kan deze termijn, indien nodig, met 2 weken verlengen. Hier krijg je bericht van. Als niet duidelijk is of jouw Woo-verzoek aan de voorwaarden voldoet, kan het West-Brabants Archief je om een toelichting vragen. In dat geval wordt de behandeling van het verzoek opgeschort tot het moment dat de toelichting is ontvangen.

Woo-besluit en openbaarheid

Een afgerond Woo-verzoek eindigt in een Woo-besluit. Een besluit op een Woo-verzoek kan zijn dat de gevraagde informatie wordt verschaft. Het kan ook zijn dat die informatie niet of niet helemaal wordt verschaft. In het besluit staan dan de redenen waarom dit niet gebeurt. Een besluit op een Woo-verzoek aan het West-Brabants Archief is samen met het verzoek openbaar voor iedereen. Ook is de informatie die met een Woo-besluit openbaar wordt gemaakt toegankelijk voor iedereen.