De jaarverslagen van al onze gemeenten zijn gedigitaliseerd en nu handig als aparte bron online in te zien.

Je kunt alle gemeentelijke jaarverslagen en landbouwverslagen uit onze archieven vanaf nu eenvoudig raadplegen op onze pagina Bladeren in Bronnen.
Van de meeste gemeenten zijn de verslagen beschikbaar van de jaren 1850-1935. Eerdere of latere jaren zijn van sommige gemeenten ook opgenomen.

In het jaarverslag wordt door het college van burgemeester en wethouders verantwoording afgelegd over de begroting en de uitvoering van het gemeentelijk beleid.
Deze jaarverslagen zijn een rijke bron van informatie over wat er in een bepaald jaar allemaal gebeurd is binnen een gemeente. Ze bevatten gegevens en statistieken over allerlei onderwerpen die binnen een gemeente spelen, zoals wie er in het bestuur zit, bevolkingsaantallen, landbouw en veeteelt, verkeer, brandweer, politie en bijzondere gebeurtenissen.
Omdat dezelfde gegevens over een langdurige periode beschikbaar zijn, is deze bron uitermate geschikt voor allerlei soorten onderzoek. Maar ook als achtergrondinformatie bij je stamboomonderzoek, kunnen de jaarverslagen interessant zijn.

Meer weten over wat je zoal in de gemeentelijke jaarverslagen kunt vinden?
Lees hier de infopagina over deze bron.