Eind november 2019 werden bijna 12.000 scans van zakelijke en persoonlijke archieven van de West-Brabantse suikerfabrikant Sybrand Heerma van Voss toegevoegd aan de website van het West-Brabants Archief. 

Na dit heugelijke moment in 2019 is Dhr. De Bruin van heemkundekring Jan uten Houte niet opgehouden met het verzamelen van archiefstukken die betrekking hebben op het zakelijke en privé leven van Sybrand Casparus Jan Heerma van Voss. Vandaar dat we op 6 december jl. een nieuw stuk hebben toe kunnen voegen aan de collectie. 

Trouwbijbel

Sybrand Heerma van Voss werd in 1841 in Oud-Gastel geboren en startte in 1869 zijn indrukwekkende carrière in de suikerindustrie. Hij leidde onder meer de bouw van de suikerfabriek in de polder Zwartenberg in Etten-Leur. 

Op 24 juni 1868 werd het huwelijk van Sybrand Heerma van Voss met zijn eerste vrouw Jozina Cornelia van der Poest Clement ingezegend in Poortugaal. Het huwelijk werd voltrokken door Jacobus Mijs, predikant te Oudenbosch. Bij dit huwelijk werd aan de bruid en bruidegom een bijbel geschonken die tot voor kort altijd in bezit is gebleven van de familie.

 S.C.J. Heerma van Voss , trouwbijbel, J.C.. van der Poest Clement

Overdracht

Via de dochter van Jozina en Sybrand, Joanna Jacoba, werd het doorgegeven aan haar dochter en kwam vervolgens terecht bij de achter achterkleindochters van Sybrand en Jozina. Het was de uitdrukkelijke wens van de achter achterkleindochters dat de bijbel toegevoegd zou worden aan de archiefcollectie  van S.C.J. Heerma van Voss die al in bezit is bij het West Brabants Archief. Dhr. Arie de Bruin heeft zich hier als tussenpersoon voor ingespannen en op 6 december 2022 kon de bijbel overhandigd worden aan de directeur van het West Brabants Archief, Dhr. Marcel Korving. 

overdracht trouwbijbel Heerma van Voss

Uitzonderlijk archief

De ruime collectie van zowel zakelijke als privé-archieven biedt een goede inkijk in het wonderlijke leven van Sybrand Heerma van Voss. Na zijn overlijden in 1934 zijn de documenten dankzij de familie bewaard gebleven en in de loop der tijd in beheer gegeven aan het West-Brabants Archief en heemkundekring Jan uten Houte in Etten-Leur.