In het kader van het Geheugen van Nederland thema Reizen, speciale aandacht voor een bijzonder reisverslag in foto's uit 1906.

Turnvereniging Sparta uit Bergen op Zoom nam in 1906 deel aan een internationaal gymnastiek concours in Milaan. Het ‘Concorso Ginnastica Internazionale’ vond plaats op 24 t/m 27 mei en werd georganiseerd bij gelegenheid van de 16de Wereldtentoonstelling te Milaan (april-november 1906).
De tien Bergse turners hebben hun lange reis per trein, en ook hun verblijf in Italië tijdens en na het concours, nauwgezet met camera vastgelegd. Dit resulteerde in een uniek, maar ook verrassend herkenbaar fotoverslag van een groep jonge vrienden.

boz 2015 3a deelnemers5 boz 2015 3a concours4

De Wereldtentoonstelling werd voor de eerste keer in Milaan gehouden naar aanleiding van de opening van de Simplontunnel in 1906. Deze bijna 20 km lange spoortunnel was een technisch hoogstandje en zorgde voor een verbinding door de Simplonpas tussen Zwitserland en Italië. Met de luxetrein ‘Simplon Express’ werd de kortste weg van Parijs naar Milaan ontsloten.

Het thema van de Wereldtentoonstelling was transport en verschillende landen presenteerden in de paviljoens de nieuwste snufjes op het gebied van onder andere spoorwegen, auto’s, scheepvaart en luchtvaartuigen. De expo werd op twee locaties georganiseerd; het Parco Sempione en het Piazza d’Armi. Bezoekers werden tussen deze twee terreinen vervoerd door middel van een voor die tijd innovatief elektrisch treintje. Ook tussen de verschillende paviljoens konden personen vervoerd worden in een door Fiat ontwikkeld trammetje. 

Terug naar het reisverslag van de turners. De foto’s zijn vergeeld en niet altijd even scherp, maar deze beelden geven toch een bijzonder inkijkje in hoe een lange treinreis ruim honderd jaar geleden beleefd werd. Het blijkt dat dat eigenlijk niet zo veel anders is dan de vakantiefoto's die we in 2022 met elkaar delen. 

Het onderschrift bij de eerste reisfoto laat weten dat deel één van de reis voerde van Brussel naar Basel, waarschijnlijk ging dat via Parijs. De luxe ‘Simplon Express’ werd overigens pas op 7 juli 1906 in dienst genomen, dus met deze trein hebben de turners niet gereisd.
De sfeer zat er in ieder geval goed in!

boz 2015 3a BrusselBasel4

Aangekomen in Basel was er tijd voor een drankje in het stationsrestaurant.

boz 2015 3a Basel4

Vanaf Basel ging de reis door naar Milaan. Na 24 uur in de trein zitten, sloeg bij de heren de verveling toch enigszins toe.

boz 2015 3a Christ4 boz 2015 3a 24uur4
boz 2015 3a verveling4 boz 2015 3a onderweg1 4

In Milaan aangekomen, verbleven de turners in het Excursion Hotel. Dit hotel werd speciaal gebouwd voor de Wereldtentoonsteling.

boz 2015 3a hotel4

Op het gymnastiekconcours werd er onder andere met elkaar geworsteld, maar ook werden er vriendschappen gesloten.

boz 2015 3a worstelen4 boz 2015 3a makkers4

Verschillende bezoekers werden op het terrein van de Wereldtentoonstelling gefotografeerd.

boz 2015 3a mensen4 boz 2015 3a politie4

Na de wedstrijden was er ook tijd voor ontspanning. De heren brachten een bezoek aan het Como-meer, waar ze een pleziertochtje maakten op een stoomboot.
Te voet gingen ze verder naar het plaatsje Rezzonico, zo'n 15 km ten zuiden van Como. Onderweg hadden ze veel bekijks van kinderen uit de omgeving.

boz 2015 3a rezzonico4

boz 2015 3a meisje4 boz 2015 3a kids4

De laatste foto’s in het album zijn genomen op en rond Rigi, een berg in Zwitserland. Waarschijnlijk hebben ze op de terugweg naar huis gebruik gemaakt van de gelegenheid om deze berg te beklimmen.

Meer foto's van deze reis bekijken? Blader door het hele reisalbum in onze beeldbank!
Hier kun je ook inzoomen om de foto's beter te bekijken. Gebruik de pijltjes rechts in beeld om te bladeren door het album.

viewer