Enkele maanden terug vroegen we u om een korte bevraging in te vullen over onze dienstverlening. Op deze manier wil het West-Brabants Archief vooral in kaart brengen welke verbeterpunten er nog zijn. Liefst 140 mensen namen hiervoor de moeite en beloonden onze dienstverlening met een 8,3 (landelijk lag het gemiddelde op een 8,0).

Het West-Brabants Archief zet de jongste jaren nadrukkelijk in op een eigentijdse dienstverlening die vertrekt vanuit de vraag van bezoekers. Het meest succesvolle voorbeeld hiervan is wellicht de online dienst Scanning on Demand. Sinds oktober kunnen mensen thuis heel eenvoudig scans aanvragen van archiefstukken die nog niet digitaal beschikbaar zijn. Na goedkeuring krijgt de aanvrager binnen enkele weken een e-mail met een link naar het bestand dat voortaan voor iedereen raadpleegbaar is. Inmiddels zijn zo al bijna 650 aanvragen goedgekeurd en ruim 41.000 scans online geplaatst. Onze bezoekers schatten deze dienst naar waarde met een 8,6 (landelijk lag deze score op een 8,3).

Een ander voorbeeld van digitale dienstverlening door het West-Brabants Archief is ons E-Loket Bouwdossiers. Hier kunnen bezoekers snel en kosteloos een bouwdossier opvragen uit ons werkingsgebied. De snelheid van de opvolging van deze twee diensten en van het beantwoorden van meer specifieke e-mails beloonden onze respondenten met een 8,7 (landelijk een 8.3), de kwaliteit van de opvolging kreeg een 8,6 als rapportcijfer (landelijk een 8,4). De meer klassieke dienstverlening, uitgedrukt als hulpvaardigheid van onze collega’s in de studiezaal, werd eveneens hoog gewaardeerd met een 8,7 (landelijk een 8,5). De duidelijkheid over beschikbare bronnen op onze website scoorde dan weer wat lager met een 7,3 (landelijk een 7,4).

De bevraging maakt deel uit van de tweejaarlijkse Kwaliteitsmonitor, een initiatief van belangenvereniging KVAN/BRAIN. In totaal namen 36 archiefinstellingen uit heel Nederland deel aan dit initiatief. De archieven dienden hiervoor zelf respondenten te werven, gemiddeld lag het aantal respondenten op 95 per archiefdienst. Mocht u zelf geen kans hebben gehad om deel te nemen aan de bevraging en toch graag een of meerdere suggesties aan ons willen doorgeven, dan staan wij daar natuurlijk steeds voor open. Geef gerust uw aandachtspunten, nieuwe kansen of gewoon een mooi compliment door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..