Het oorspronkelijke dorp Woensdrecht ontstond op een hooggelegen uitloper van de Brabantse Wal aan de oever van de Schelde. Het werd rond 1200 voor het eerst in schriftelijke bronnen genoemd.
Van oorsprong vallend binnen het land van Breda was het een zelfstandige heerlijkheid met een eigen burgerlijk en kerkelijk bestuur, waarvan de hoge rechtsmacht aan de heer van Breda toekwam.
In 1358 is voor het eerst de schepenbank van Woensdrecht vermeld.
Omstreeks 1500 kwam Woensdrecht onder het Land van Bergen op Zoom en werd het gebied ingedeeld bij het Zuidkwartier van het Markiezaat.
Door de scheepvaart op de Schelde en de teelt van meekrap steeg de welvaart, die door de krijgshandelingen tijdens de Tachtigjarige Oorlog echter fors terugliep. Met de daarop volgende watersnoodrampen hadden deze tot gevolg dat Woensdrecht, net als veel dorpen ten zuiden van Bergen op Zoom, zo goed als ontvolkt raakte. 
Tijdens de laatste Allerheiligenvloed in 1570 raakte het gehele polderland van het markiezaat overstroomd. Pas na het sluiten van de Vrede van Munster in 1648 kon dit opnieuw worden ingepolderd.
Tot ca. 1795 waren Hinkelenoord, Hoogerheide, Woensdrecht en Zuidgeest zelfstandige dorpen c.q. heerlijkheden, ieder met hun eigen dorpsbestuur en schepenbank. Door de inlijving bij Frankrijk kwam hier een eind aan. In 1795 (Franse Tijd) werd Woensdrecht een gemeente of municipaliteit, waaraan vijftien jaar later de poldergebieden Zuidgeest en Hinkelenoord werden  toegevoegd.
Vanaf 1 januari 1821 vormde Woensdrecht samen met Hoogerheide één gemeente.

Hoogerheide
Het dorp Hoogerheide dankt zijn naam aan het feit dat het is gelegen op de Brabantse Wal, een hoge steilrand, ontstaan in de laatste ijstijd, die de overgang vormt van de hoge zandgronden naar de lager gelegen zeekleipolders.
Als een leengoed “op die hoeghe heide” werd het voor het eerst vermeld in 1339.
Vanaf 1353 werd dit leengoed een hoge heerlijkheid. In de 16e eeuw omschreef men het gebied als: "de hoge, middelbare en lage heerlijkheid met, cijnzen, breuken, bodemgeld van het bier, visserijrechten in de Schelde, vogelarij, jachtrecht van konijnen, veldhoenders, ganzen enz., tienden van granen, varkens, bijen, schapen en ganzen." Er hoorden toen beemden (lage weiden) en een bos bij.
Toen in 1761 de laatste markies van Bergen op Zoom, Karel Theodor van Beieren, de heerlijke rechten aankocht, ging de heerlijkheid Hoogerheide volledig deel uitmaken van het markiezaat Bergen op Zoom.
Ook Hoogerheide werd net als veel andere plaatsen in 1795 een gemeente of municipaliteit. Aan het zelfstandig bestaan van Hoogerheide kwam in 1810 een einde door de inlijving bij Huijbergen.
Na eerst tot de gemeente Huijbergen te hebben behoord, maakte het vanaf 1 januari 1821 deel uit van de gemeente Woensdrecht. Het dorp Woensdrecht is niet de hoofdplaats in de gemeente Woensdrecht, dat is het grotere Hoogerheide.
Door centrumverschuiving nam het belang van Hoogerheide steeds toe en in 1868 vestigde men er het nieuwe gemeentehuis. Die beslissing heeft nog lang voor nijd tussen de twee dorpen gezorgd.

gemeentehuis van Woensdrecht


Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren Woensdrecht, Hoogerheide en het omliggende gebied van groot strategisch belang voor de Duitse bezetter vanwege de ligging op de Brabantse Wal.
In oktober 1944 vond, in het kader van de omvattende ‘Slag om de Schelde’, de ‘Slag om Woensdrecht’ plaats, waarbij Woensdrecht en Hoogerheide door bombardementen en huis-tot-huis-gevechten nagenoeg geheel verwoest werden.

Vliegbasis Woensdrecht
Op de plek waar zich eerst een eendenkooi bevond werd in de jaren 1932-1934 in het kader van de werkverschaffing de grond in cultuur gebracht en geschikt gemaakt voor de landbouw. Toen naderhand bleek dat de boeren in de naaste omgeving er geen belangstelling voor hadden, werd er een zweefvlieg- en oefenveld ten behoeve van de luchtvaart van gemaakt.
In 1935 nam men het vliegveld ‘De Schaapskooi’ in gebruik. Vanwege zijn strategische ligging bouwde de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog het vliegveld om tot een operationele vliegbasis met bunkers en hangars om er jachtvliegtuigen te stationeren.
Vanaf 1 mei 1946 is het door de Koninklijke Luchtmacht als militaire vliegbasis in gebruik. De Vliegbasis Woensdrecht is inmiddels gegroeid. De Koninklijke Luchtmacht heeft een groot aantal opleidings- en logistieke taken op de vliegbasis Woensdrecht ondergebracht.
Sinds 1955 is de luchtvaartindustrie medegebruiker van de militaire vliegbasis.

Digitale bronnen Hoogerheide
Digitale bronnen Woensdrecht

Heemkunde Woensdrecht