Volgens een verklaring uit 1365 van de heer van Gaesbeke, Putten en Strijen zou het land van Zevenbergen ontstaan zijn door een deling van het land van Strijen. Hierdoor maakte Zevenbergen deel uit van het graafschap Holland. Wanneer dit heeft plaatsgevonden is niet bekend. In 1280 wordt de plaats voor het eerst genoemd. In 1287 is er sprake van een heer, schepenen en een kerk van Zevenbergen.
Het eerste huis van Zevenbergen stierf rond het einde van de 15e eeuw uit. De erfdochter huwde met een zoon van de heer van Bergen op Zoom. In 1560 ging de heerlijkheid door vererving over naar het huis van Arenberg, dat de plaats tot 1649 bezat. Sindsdien behoorde het toe aan het huis van Oranje.
In 1369 werd Zevenbergen nog een dorp genoemd, in 1396 werd door de heer van Zevenbergen voor het eerst de aanduiding  stad gebezigd. De stad is versterkt geweest met poorten en muren tot aan 1428. Toen veroverde hertog Philips van Bourgondië de stad op zijn heer, die Jacoba van Beieren trouw was gebleven en eiste dat de versterkingen afgebroken zouden worden. Deze zijn nooit meer opgebouwd.
Hierdoor, maar ook door de algemene economische terugval in West-Europa in de vijftiende eeuw werd de stad agrarisch gericht, al bleef een weinig handel en scheepvaart altijd wel bestaan. Het hoofddoel werd toen het winnen van land voor landbouw en veeteelt op het water. De drooggemaakte grond was uitstekend geschikt om graan, boekweit, vlas en vooral meekrap te verbouwen. De meekrap zorgde voor flinke winsten. De ontwikkeling van chemische verfstoffen deed deze cultuur te niet, maar de suikerbiet nam al snel haar plaats in. In Zevenbergen werd de eerste fabriek voor de verwerking van suikerbieten tot suiker in Nederland opgericht in 1858: de Azelma. Deze industrie heeft tot ver in de 20e eeuw voor veel werk gezorgd.

gemeentehuis van Zevenbergen

Gedurende de Tweede Wereldoorlog is Zevenbergen zwaar getroffen. In 1940 ging de Duitse inval met een bombardement gepaard waardoor 39 mensen hun leven verloren. De bevrijding was nog veel erger. Bijna de gehele binnenstad werd vernield en er vielen 117 doden. Na de oorlog kwam de heropbouw traag op gang. Na enige jaren kwam de groei in een stroomversnelling, zeker nadat in de jaren zestig de realisatie van het industrieterrein Moerdijk op het grondgebied van de gemeenten Hooge en Lage Zwaluwe, Klundert en Zevenbergen een feit was. Het stadje kreeg een streekfunctie wat betreft winkel- en woonbestand.

Digitale bronnen Zevenbergen

Heemkunde Zevenbergen