Jong in Brabant
Erfgoed Brabant ontwikkelde in 2011 het project Jong in Brabant, een project over jongerencultuur nu en toen. Jongeren in het voortgezet onderwijs (12-13 jarigen) lieten zich inspireren door historische beelden van filmmaker Johan Adolfs over het dagelijks leven in hun dorp en maken samen met een regisseur een nieuwe film (met oude en nieuwe beelden) over hun leven in Aalst, Berkel-Enschot of Etten-Leur. In de films worden er vergelijkingen getrokken en verschillen opgemerkt over hoe het is om tegenwoordig jong te zijn en hoe dat was in de periode 1950-1970.

Het verdronken landschap van West-Brabant
De lesbrief leert leerlingen eerst over natuurrampen nog niet zo lang geleden, dichtbij huis, zoals rivier overstromingen en overstromingen door de zee. In het derde hoofdstuk maken de leerlingen kennis met het landschap van West-Brabant zoals het nu is. En in het vierde hoofdstuk wordt de vorming van dat landschap vanaf drie miljoen jaar geleden bestudeert. Daarna leren ze over West-Brabant in de Middeleeuwen, hoe de mensen daar leefden en waar ze woonden, in welke dorpen en welke andere oorden. Er gebeurde een grote ramp in die tijd: grote delen van West-Brabant raakten verdronken! Over deze ramp in de Middeleeuwen en het verdronken landschap van West-Brabant komen de leerlingen van alles te weten. Tot slot wordt er gekeken naar de toekomst: Kan er opnieuw een ramp gebeuren? Kan 'ons' landschap opnieuw zomaar verdrinken net als in de Middeleeuwen?

Voor meer informatie over de verschillende lesprojecten kunt uDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons opnemen.