Op woensdag 30 januari aanstaande vindt er weer een lezing plaats in het kader van de Henri Mastboom lezingencyclus. Deze lezingencyclus wordt sinds 2011 georganiseerd door de archiefdiensten in de regio West-Brabant in samenwerking met andere culturele partners. Elk jaar wordt er een thema gekoppeld aan de lezingencyclus en dit jaar is er gekozen voor ‘Opstand!’, tevens het thema van de Maand van de Geschiedenis 2018. 

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Noord-Brabant van de Duitse bezetting begon. Om dit te herdenken, presenteert het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in samenwerking met Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden in Waalre dat najaar een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers. Het gaat dan niet alleen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook om de Brabantse militairen die zijn omgekomen in Nederlands Oost-Indië, Nederlands Nieuw-Guinea, tijdens de Koreaoorlog en tijdens de verschillende VN- en NAVO-missies daarna.

Spreker

Dhr. Frank van Doorn is sinds 2016 werkzaam bij het BHIC. Aan de Universiteit van Utrecht behaalde hij zijn Bachelor of Arts Geschiedenis en zijn Master of Arts Politiek en Maatschappij in Historisch Perspectief. Hij schrijft veelvoudig over geschiedenis en politicologie. Bij het BHIC is hij projectleider van het project ‘Brabantse Gesneuvelden’. In zijn lezing zal hij verder op dit onderwerp ingaan. 

Praktische informatie

De lezing wordt gehouden in Agora, Rucphense Vaartkant 2b in Rucphen. De lezing start om 20.00 uur en de zaal gaat om 19.30 open. De toegang is gratis.